132 éve született Jaroslav Hasek

svejkA világhírű Svejk írója.
A kalandos életű cseh író a középiskola elvégzése után banktisztviselőként dolgozott, majd szabadfoglalkozású íróként töltötte napjait. 1906-ban csatlakozott az anarchista mozgalomhoz, majd egy évvel később a Kommuna című anarchista lap szerkesztője lett. Felbujtó munkássága miatt többször letartóztatták, sőt, egyszer megtámadott egy rendőrt, több hónapra bebörtönözték, majd ettől kezdve folyamatosan megfigyelték.
A háború előtt kirúgták az Állatok Világa című laptól, kitalált állatokról szóló cikkei miatt.
1915-ben belépett a hadseregbe, de néhány hónap múlva megadta magát az orosz fronton és hadifogságba került. Innen végül elengedték, hogy csatlakozzon az újonnan alakuló Csehszlovák Légióhoz, mint propagandista.
A háború után Oroszországban maradt és belépett a bolsevik pártba. Itt élt és dolgozott évekig, majd 1920-ban Csehszlovákiába küldték, de a helyi párt nem nézte jó szemmel, árulónak tekintették és csak mint megtűrt író tevékenykedhetett.
A Švejk, a derék katona és egyéb különös történetek című könyve 1912-ben jelent meg. Ebben a műben bukkan fel először Švejk alakja, de a szeretetre méltó együgyű figura csak a világháború után, a regénnyel vált híressé. A regény utolsó fejezeteit Hašek betegsége miatt már csak diktálni tudta, és 1923-ban, tüdőtágulás és szívbénulás következtében, nem egészen 40 évesen meghalt. Regényét Karel Vanek, újságíró barátja fejezte be.

Share Button
Kárpáti Gergely

Kárpáti Gergely

A csapatból az és Fia.
Elektro-folk őrült és a könyvek szerelmese.
Nagy hatással volt rám Mikszáth Kálmán, Martin György, Terstyánszky Ödön, Teleki Pál és Grafitember.
Kárpáti Gergely

Hozzászólások

hozzászólás