Star Wars VIII. rész

Nálunk már kapható a VIII. epizód! 🙂

WP_20160301_13_19_10_Pro

Figyelem! Ez nem az a VIII. epizód!

Egy rajongó kritikáját idézném a moly.hu-ról, ami mindent elárul erről a könyvről:

Huhh. Ez annyira rossz volt, hogy az már kuriózum. Aki nem ismerné a háttértörténetet: Timothy Zahn Thrawn-trilógiájának első kötetét próbálta meg folytatni egy magyar író, kritikán aluli eredménnyel.

Végig olyan érzésem volt, mintha egy tizenéves rajongó első fanfictionjét olvastam volna: a szereplők nevei stimmelnek, de a karakterek laposak, a párbeszédek erőltetettek, az időnként bedobott, humorosnak szánt félmondatok pedig borzasztóan kínosan hatnak. Az író brutálisan félrevitte Thrawn karakterét, egy szadista idiótát csinált Zahn hűvös, intelligens admirálisából. A regény ráadásul hemzseg a tárgyi tévedésektől és inkonzisztenciáktól: például a könyv úgy írja le a noghrikat, mint „Galaxis-szerte elismert, könyörtelen zsoldosokat”, holott az előző kötetben egyértelműen kiderült, hogy még soha, senki sem hallott róluk. Thrawn magánlakosztályát és a Chimera hídját valamiféle „vezérlőteremmé” mosta össze, hogy Leia vörös pengéjű fénykardját már ne is említsem.

Borzasztóan zavaró volt az is, hogy az író bizonyos szavakat rosszul értelmezett: a „zsoldos” és „katona” szavakat például szinonimaként használta, hasonlóan a „pilóta” és „navigátor” kifejezésekhez. Azon pedig már csak kellemesen mosolyogtam, amikor Luke és Han az ablakon keresztül figyeltek egy bolygót, majd a beszélgetés végén kiléptek a hipertérből…

A regényt kizárólag mazochistáknak ajánlom, de nekik is csak akkor, ha már minden más potenciális fájdalomforrást kipróbáltak előtte. Az idézetek közé feltöltöttem pár jelenetet és párbeszédet, hogy érezzétek, milyen kiforrott is a könyv stílusa.

Tehát csak óvatosan!

Share Button
Kárpáti Gergely

Kárpáti Gergely

A csapatból az és Fia.
Elektro-folk őrült és a könyvek szerelmese.
Nagy hatással volt rám Mikszáth Kálmán, Martin György, Terstyánszky Ödön, Teleki Pál és Grafitember.
Kárpáti Gergely

Hozzászólások

hozzászólás