Chat

Egy fura finn: Sillanpää: Emberek a nyári éjszakában

A Mester és Margarita után úgy gondoltam nekiállok bekebelezni az európai irodalom peremvidékét és harcos mellőzöttirodalom-párti leszek. Olvastam már újgörögöt, lengyelt, szerbet és csehet, gondoltam északabbra merészkedek. A finnek nyelvrokonok. Állítólag. De. Sajnos. Úgy néz ki számomra az északi tenger a határ. Bocs.

finnkorut29

Tovább is van, mondjam még?

Share Button
Chat

Az agyvesztő útvesztő

az-utveszto_cartaphilusSzóval. Az egész úgy kezdődött, hogy belenéztem a filmbe és tetszett. Aztán mivel itt az üzletben sokszor találkoztam a könyvvel, elkezdtem olvasni. Először azt hittem, hogy egy langyi kis ifjúsági regény. Hát, nagyon nem. Sokáig nem találtam rá a megfelelő szavakat.
Véleményem szerint fantasztikus.
Nem gondoltam volna, hogy ennyire  magával ragad az író által felépített világ és hogy ennyit fogok agyalni azon, miért is vannak az útvesztőben. A karakterek teljesen emberiek és jól kidolgozottak, az ellenség kellőképpen ijesztő, a helyszín leírások pontosan elképzelhetőek, a történet pedig jól kidolgozott és (többé-kevésbé) logikusan felépített. Egy dolog nem nyerte el a tetszésemet: a vége túl izgalmas volt. 🙂

Tovább is van, mondjam még?

Share Button
Chat

J.Z.Novák: A tücsök meg a hangyák

tucsikorut29Gyermekkorom egyik legmeghatározóbb könyv-élménye ez a remekmű. Egyrészről maga a könyv, kemény lapos, ablakos kiadás, minden oldalról át lehet nézni a következőre. Varázslat! A vers is kiváló, az első néhány versszakot még most is fejből szavalom a gyerekeimnek esténként. Plusz olyan szavakat tartalmaz, amit városi-kisvidéki emberként meglehetősen ritkán használok. Tudják mi az a kanagya? Vagy a saroglya?

Tovább is van, mondjam még?

Share Button
Chat

Hamvas Béla: A bor filozófiája

borfiloAjándékkönyv? Szórakoztató irodalom? Borhatározó? Filozófiai eszmefuttatás? Ebben a kis könyvben mindez benne van. Amióta elolvastam, azóta csak ennek segítségével veszek bort ajándékba. És azóta látom a kis csillagszemcséket a homoki borokban és ismeretlen, gyönyörű, fiatal lánynak látom a szekszárdi borokat, amikor átnézek a palackon. Szeretem ajándékba adni. És mindig meghatódok, amikor ajándékba kapom.

Tovább is van, mondjam még?

Share Button
Chat

John Grisham: Platánsor

grisham Egy újabb Grisham könyvvel gazdagodott a már kiolvasott könyvek képzeletbeli polca. A megszokott grishami stílus, szinte dokumentalista történet a szokásos témát kerülgetve. Nem rossz, de nem adott egy HŰHA élményt.

Tovább is van, mondjam még?

Share Button
Chat

Jean Sévillia: Túl jón és rosszon

0000197_tul-jon-es-rosszon_300Egy remek könyv került a kezembe a napokban: Jean Sévilliától a Túl jón és rosszon című munkája. Igazából a borítóján akadt meg a szemem: Egy idillikus festményrészlet a francia forradalomról – forradalmárok a múltban, mellette pedig egy kiégett rendőrautón büszkén feszítő tüntető (huligán?) – forradalmárok a mában…
Azután az alcíme fogott meg: Hová vezet az anarchista liberalizmus?
Hogy hová vezet? Erre voltam kíváncsi én is, nosza elolvastam.

Tovább is van, mondjam még?

Share Button
Chat

László Zoltán: Egyszervolt

egyszervoltMár nyáron kezembe került ez a könyv, amit abban a pillanatban be is tettem a télen-majd-elolvasom könyvek közé, aztán el is felejtettem. Nemrég azonban áttúrtam a kupacot és pont ez akadt a kezembe. Gondolkoztam ,hogy elolvassam, vagy hagyjam a csudába, de végül nekikezdtem és igazán nem bántam meg! 🙂

Tovább is van, mondjam még?

Share Button